Att väga, eller inte väga maten?

26 januari 2021

Hur, när och varför använder man matvåg?

Jag vet att de flesta förknippar kostscheman med användning av en matvåg, vilket jag skulle hålla med om att det generellt är väldigt vanligt. Så då är frågan, vad är matvågens syfte, och är det något man ska leva med under resten av sitt liv så fort man väl har börjat använda detta?

Det som får många till att backa för lite mer strukturerade ”specifika” dieter är att man redan har en uppmålad bild, av en matvåg som även kommer att få åka med i resväskan till och med när det nalkas semestertider. Så är självklart inte fallet!

En matvåg är till en början ett väldigt bra verktyg när det kommer till att förstå sig förstå hur olika livsmedel innehåller olika mängder med energi, samt för att sätta fingret på hur mycket det är man faktiskt behöver äta. Det är tänkt att ge brukaren en ”aha” upplevelse då det annars är väldigt lätt att man äter mer/mindre än vad man behöver, utan att faktiskt veta om det.

Under de otaliga fysiska konsultationer som jag har haft genom åren så har det oftast handlat om att klienten i fråga har ätit för lite, och har som konsekvens av detta inte fått de önskade resultaten. Som gjort att man kanske har tränat för mycket och tankat sin kropp med på tok för lite energi/näring. Så då brukar jag alltid säga som så att ”matvågen inte är till för att begränsa dig, utan om att upplysa dig. Att målet är att äta tillräckligt mycket hellre än att äta för mycket, även om självklart en energibalans i förhållande till ens målsättning är det allra bästa.

När man sen väl efter 2-3 veckor har börjat förstå sig på ens egna energibehov så blir det också lättare att successivt börja fasa över till att uppskatta mängderna som man behöver än att slänga upp matvågen varje gång det är dags att äta ett mellanmål. Så målet är och kommer aldrig att vara att låta denna styra ens liv, och låta en känna sig osäker så fort man inte har denna till hands. Desto snabbare man kan lägga denna åt sidan desto bättre, men det är fortfarande ett bra sätt att komma in i det på riktigt. Lite som stödhjul när man för första gången lärde sig att cykla som lite. Den ska hjälpa dig att uppnå ”balans”.

Även när man tror att man har 100% koll på vad man stoppar i sig så kommer man aldrig att kunna vara så pass säker hela tiden då innehåll kommer att variera från märke till märke, baserat på tillagningsmetod samt tillbehör som man inte har helt koll på. Och så får det vara ibland, för när man väl får in rutiner som funkar för en själv, så kommer man också att få resultat därefter.

Sen får man dock räkna med att det kommer att ta tid att hitta den där gyllene balansen för en själv, då man vanligtvis bygger upp dåliga vanor under längre tid, men förväntar sig att vända dessa på en femöring. Som jag även nämnt tidigare så är det viktigt att ha tålamod och att lita på processen. Då det viktigaste är att man känner att man har energi för att genomföra sina dagar, inte går och känner sig hungrig i onödan eller kan vara den bästa versionen av sig själv.

Så när du utgår ifrån de poäng som du får uträknat med Portionsnyckeln så är det därför viktigt att du provar på dessa under ett tag, händer det inte så pass mycket som du vill så kan det till en början vara så att din kropp inte har vant sig, eller att det även kan vara andra saker i ditt liv som påverkar dessa som man borde haft med i beräkningarna från början. Skulle det dock gå ett längre tag, säg 3-5 veckor utan att det händer något, så kan det vara lämpligt att korrigera intaget. Men börja hellre lugnt genom att ta bort max 0,5 måltidspoäng och se hur kroppen händer och ta det därifrån. Att skynda långsamt är det bästa sättet att till slut nå framgång!

/ Isak Melin