Hur, vad & när? - Livsmedels snabbguide!

Isak Melin
19 januari 2021

Uttrycket säger att man kan äta allt, men inte alltid. Vad menas?

Som jag tidigare skrivit om så finns det egentligen inget som man inte kan äta, och det finns inga livsmedel som är farliga för en, såvida man inte är allergisk men då är det en annan femma haha. Däremot så svarar vår kropp olika på livsmedel och livsmedel, och i vissa fall så är vissa mer optimala än andra i olika situationer. Så jag tänkte dyka lite mindre djupt i det hela för att ge dig en lite mer övergripande insikt i det hela.

Till en början så är de främsta energikällorna som man får i sig från kolhydrater, protein och fett som de flesta är bekanta med. Sen har vi även de mindre källorna men ack så viktiga vitaminerna och mineralerna. Men tänkte i det här inlägget främst fokusera på de tre förstnämnda.

Kolhydrater;

Är något som främst finns i bröd, pasta, ris och potatis och består till majoriteten av, och som också bistår våra kroppar med energi snabbast av samtliga energikällor. Det finns dock olika typer av kolhydrater och det är här som det luriga kommer in i bilden, och som skapat en till viss del häxjakt på kolhydraterna - i brist på förståelse (och eventuellt även fritid). Vissa kolhydrater är extremt snabba, bland annat från socker (både som tillsatt sådant men även i sin naturliga form) och som betyder att kroppen plockar upp och förbrukar dessa snabbt. Många har nog upplevt att man ganska snabbt efter att man har ätit lite godis blir hungrig väldigt snabbt efteråt, eller när man varit i behov av att få upp sin energi snabbt och kanske har tankat med en banan eller snarlikt. Det är effekten av dessa, det får upp blodsockret i vår kropp snabbt, men energieffekten försvinner även snabbt.

Man ska inte dra frukt och tillsatt socker över samma kant, men det enda som egentligen skiljer dom åt markant är att den ena bistår kroppen med vitaminer och mineraler, medan den andra inte gör det. Så hur kommer det sig att man säger att tillsatt socker inte är okej? Faktum är att det snarare handlar om att begränsa mängden av de båda, och lära sig förstå hur dessa påverkar ens kropp. Precis som att en frukt i rätt mängder inom ens energibehov inte förstör något, så kommer heller inte lite tillsatt socker att göra det - så länge det är i ”rätt” mängder, och när jag skriver rätt så menar jag att det matchar ens energibehov under dagen. Sen kommer inte någon ohälsa av att man någon gång ibland äter lite för mycket tillsatt socker, utan främst när man gör det regelbundet och under en längre tid.

(Det här är ingen uppmaning till att äta mer tillsatt socker än vad man kanske gör idag, utan snarare att öka förståelsen och få bort eventuella rädslor mot något som egentligen inte behöver påverka ens hälsa, så länge man förstår effekten av dessa samt matchar det med ens energibehov. Däremot så kommer jag aldrig att lägga in godis i Livsmedelsnyckeln då det inte är något kalorismart livsmedel, som jag tycker att man ska ha med i sina dagliga kostvanor. Utan då gör man det istället utanför dessa och utan att räkna på det - Mental stimulans så att säga, då man äter för att man tycker att det är gott. Allt måste inte alltid vara näringsoptimalt, och hälsa handlar inte om att allt alltid måste vara perfekt.)

Sen kommer de långsamma kolhydraterna, som främst kommer från livsmedel som innehåller fibrer. Fibrer är något som egentligen bara går rakt igenom kroppen, och gör att det tar längre tid för kroppen att plocka upp övriga kolhydrater, vilket också gör så att energin står sig längre. Sen finns det även många andra positiva hälsoeffekter med fibrer, liksom att det är nyttigt för tarmfloran, mättar desto mer mm. Så ett tips är att se till så att man åtminstone äter något under dagen som innehåller fibrer, främst under första halvan under dagen, för att ha bestående energi när man behöver den som mest. Jobbar man däremot natt så är det självklart mer optimalt att isåfall äta mer av detta under den tiden, för att inte få någon oönskad energi dipp.

Jag skulle vilja påstå att de båda är viktiga i sina respektive mängder, den ena tillför mer smak och den andra mer funktion, och vid det här laget så har ni nog förstått att jag förespråkar den psykiska hälsan lika mycket som den fysiska, att även lusten måste få sitt för att ens kostvanor ska bli bestående och hållbara.

I slutändan så handlar det främst om totalen av ens energiintag från kolhydrater, och så länge man inte överskriver dessa, som i ditt fall i den här Communityn motsvarar 50% av ditt energiintag, så kommer också de önskade resultaten som effekt av detta.

Protein;

Kroppens byggstenar främst för att bygga upp celler och för att bilda hormoner, för att hålla immunförsvaret i schack men också numera mest välkänt för att bibehålla och utveckla ny muskelmassa. Protein finner man främst i kött, fågel, fisk, mejeriprodukter och baljväxter. Protein är livsnödvändigt för att ens kropp ska fungera, men idag så känns det nästan som att det har blivit en tävling om hur man kan involvera protein i så många olika livsmedel som möjligt, samt att tillskottsutbudet aldrig någonsin har varit större än vad det är idag.

Genom att äta sina måltider och hålla det % intaget på 30% som jag har lagt upp för er genom Communityn, så behöver man aldrig någonsin heller fundera på att behöva inkludera tillskott i ens kostvanor - såvida det inte är så att man vill göra det av olika anledningar som nödvändighet (svårt att få i sig sitt energibehov från protein), smidighet, smak eller av ekonomiska skäl. Men annars skulle jag vilja lova att det är mer eller mindre pengar i sjön, som man kunde använt till något roligare. Faktum är att precis som samtliga övriga energigivande näringsämnen, så omvandlas överskottet i kroppen till slut till fett (förutsatt att man hamnar på plus i förhållande till ens energibehov), och inget man ”kissar” ut som är en av de vanligaste myterna om protein.

Fett;

Finns främst i olja, nötter, äggula, avokado, lax mm, som också är livsnödvändigt för att kroppen främst ska kunna plocka upp fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) men också för att producera viktiga hormoner i kroppen. Den har även en grym funktion på så vis att den även tar längre tid för kroppen att bryta ner och ta upp som energi, vilket gör att i rätt mängder så står man sig mycket längre på sin måltid energimässigt, om man ser till att alltid involvera sitt behov från detta i sina måltider. I ert fall så har jag valt att sätta intaget från fett på ca 20% av ens energiintag, som jag skulle vilja säga är lagom mycket, men sen finns det självklart undantagsfall då man kan behöva mer, speciellt som tjej(/kvinna). Något man märker om till exempel ens period uteblir under en längre tid, vilket man då direkt måste se över för att undvika att man får bestående skador till följd av detta.

Summa summarum;

Alla livsmedel innehåller dessa olika typer av energi i olika mängder, och som får våra kroppar att reagera på olika sätt, det viktigaste är att man sätter fingret på ens behov av samtliga och tillgodoser sin kropp med detta för att kunna uppleva en så stark och välmående kropp som möjligt. Sen att vissa är mer optimala vid olika tillfällen än andra, är något man själv lär sig att förstå när man konsumerar dessa, och sen själv får avgöra huruvida det fungerar för en själv eller inte.

Till exempel så kanske 3 skivor vitt bröd 1 timme innan träning inte är lika optimalt för att ens energi ska vara bestående under hela passet, men det hindrar en inte från att isåfall istället äta detta efter träningen när man istället snabbt vill få upp energin, eller till kvällsmat när man ändå lite senare förmodligen kommer att lägga sig. Så matcha dina val efter ditt behov, lär dig förstå dig på olika livsmedel och dess effekt. Och för att avläsa i vilka mängder man får i sig kolhydrater, protein och fett så rekommenderar jag att man använder Livsmedelsnyckeln så mycket man kan, så kommer man också att bli bättre och bättre på att läsa av vad som är bäst vid olika stunder. När man vill äta mer för mindre energi, när man vill äta mindre på grund av svårigheter för att få i sig tillräckligt mycket, eller för att få energin att bestå så länge som möjligt. Möjligheterna är oändliga, och livet är ett livslångt lärande där erfarenheter är det som till slut gör en klokare!

/ Isak Melin