Är cardio nödvändigt?

Isak Melin
8 januari 2021

När bör man applicera cardio - och varför?

Till att börja med, för er som inte är bekanta med ordet ”cardio”, så är det egentligen detsamma som pulshöjande träning. Den vanligaste typen av cardio som de flesta dock är bekanta med är ”lågintensitets cardio”, där tanken är att få upp pulsen lite, men egentligen inte så mycket att det ska bli avsevärt jobbigt. Man brukar säga att den typ av pulshöjande cardio som gör att man samtidigt som man utför denna kan hålla en konversation, räknas som ”lågintensitets cardio”. I förhållande till ”högintensitets cardio” som höjer pulsen ytterligare och bygger mer kondition som en effekt av detta, så är motsvarigheten mer ett sätt att enkelt öka sin energiförbrukning på.

Så varför vill man då öka denna?

För att backa ett steg till, så finns det en logisk ekvation som innebär att;

Energiförbrukning + energiintag = Totala mängden energi som man har fått i sig för mycket eller för lite av under dagen i förhållande till vad ens kropp behöver (energibalans är självklart också ett utfall). Får du i dig för lite energi så går man generellt ner i vikt, får man i sig för mycket så går man då självklart upp. Har man osunda matvanor som innebär att man regelbundet, på nästan daglig basis under en längre tid får i sig för mycket energi så leder detta oftast till att ens kläder till slut sitter för tight. Medan om man har andra osunda matvanor som innebär att man regelbundet, på nästan daglig basis under en längre tid får i sig för lite energi så leder detta istället till att ens kläder kommer att sitta mindre och mindre tight.

Det finns fyra tillfällen (på rak arm) som skulle kunna rättfärdiga just ”lågintensitets cardio”, som är den cardio varianten som just det här inlägget handlar om, och som oftast omnämns i viktresor. Oavsett om målet är att komma i tävlingsform, eller nå en tävlingsvikt, liksom att man vill bli i lite bättre form inför strandsäsongen, så är det den cardio varianten som man oftast applicerar, även om man självklart kan göra det även med ”högintensitets cardio” då även det är en energiförbrukning. Men det är ett annat inlägg som jag kommer att skriva om längre fram.

Men för att inte tappa tråden kring de fyra rättfärdigade avsikterna med den cardio som det här inlägget handlar om;

1. När man har ett väldigt stillasittande jobb som blir mer och mer vanligt numera, och man egentligen främst vill röra på sig för att både kroppen och knoppen ska fungera som det är tänkt.
2. Om man prioriterar att äta mer energi än vad man behöver och samtidigt vill hålla vikten, då kan detta vara ett sätt att enkelt öka sin energiförbrukning på för att summa summarum hamna på en energibalans som gör att man varken går ner eller upp i vikt.
3. Om man gör en tillfällig tävlingssatsning som betyder mycket för en där man behöver pressa ner sig ganska mycket på en kortare tid, men detta under kontrollerade former där man har ett varför, ett hur och ett konkret mål.
4. Om det får en att må bra, men då målsättningen snarare är att må bra i knoppen snarare än något som har med det visuella att göra. Alltså har man en annan vettig anledning till att göra det, om det inte är kopplat till ens utseende.

Är anledningen att man vill gå ner i vikt eller hålla formen, så skulle jag däremot säga att man istället bör se över sitt energi intag för att på så sätt både spara tid och energi som cardion faktiskt kostar, och istället använda detta till något roligare som får en att må bättre. Eftersom ekvationen alltid kommer att vara energiförbrukning + energiintag så betyder det att det inte bara finns ett sätt att lösa resultatet på, men den ena påverkar dock vanligtvis ens livskvalitet mer än den andra. Jag hör ofta folk som säger att de ”behöver” göra sin cardio för att öka sin energiförbrukning, då maten man äter inte mättar en tillräckligt mycket. Då brukar jag dock snarare konstatera att det antingen handlar om ens kalorier, och i vilken fördelning i form av kolhydrater, protein och fett som man får i sig detta på. Antingen det eller att man äter för energirika livsmedel som inte bidrar med lika mycket volym som av den anledningen inte gör att man känner sig tillfredsställd lika länge.

Jag börjar med att betona att man aldrig ska äta sig mätt på grönsaker/sallad, men det brukar däremot vara ett bra sätt att öka mättnadskänslan på, samt att välja spannmål som innehåller mindre energi i mer volym än tvärtom. Har man ett visst energibehov på daglig basis, så gör man rätt i att matcha detta med vad som kommer att göra en mätt, snarare än att välja en enkel ohållbar tillfällig lösning som cardio.

En baksida som många inte räknar med i ekvationen är att om man regelbundet under en längre tid tillför extra energiförbrukning i form av t.ex. cardio, så leder detta till slut att det blir det nya ”normala” som ens kropp till slut kommer att räkna med som standard. När man då helt plötsligt slutar med detta och fortsätter att äta som vanligt, så kommer det att bli en reaktion som gör att man helt plötsligt får i sig för mycket, som inte nödvändigtvis var för mycket innan man ens började lägga till cardio. Så det bästa sättet för att isåfall nå ett sådant visuellt mål, är att börja med att se över sina kostvanor, och hur man kan ändra dessa för att på ett otroligt mer skonsamt och tidsbesparande sätt nå det man vill uppnå. Då det oftast bara handlar om att man inte är medveten om vad det man stoppar i sig innehåller, och har hört att cardio ska vara ett bra sätt att göra något åt vikten på. Gå inte i den fällan då både du, din livskvalitet och din tid är värd så mycket mer än så.

Sträva alltid efter att leva på ett sätt som är hållbart och genomförbart i längden, och dra dig inte för genvägar eller lösningar på kort sikt, som gör ett redan allt för kort liv blir ännu kortare!

/ Isak Melin